Starten met punch needle – de basis uitgelegd

Starten met punch needle

Super leuk dat je op deze blog bent beland en dat je interesse hebt om te starten met punch needle. Punch needle is een soort van borduren, maar dan net even anders. Ik neem je mee in de basis zodat jij straks ook mooie creaties kan maken. In dit blog vind je alle benodigdheden om direct aan de slag te gaan met punch needle borduren.

Toen ik enkele jaren geleden ben begonnen met punch needle borduren kwam in eerste instantie het stoom uit mijn oren. Het lukte maar niet. Video na video over punchen voor beginners bekeek ik op YouTube. Uiteindelijk heb ik geïnvesteerd in een goede naald (dit scheelt al de helft) en kocht ik een antislip borduurring. Hierna ging het als vanzelf. En zo zie je maar dat goed materiaal de basis is van je werk.

Tijdens de workshops die ik organiseer hoor ik vaak dat mensen al geprobeerd hebben om te punchen met setjes van de supermarkt of van een discounter. Vaak frustreert het mensen dat het punchen niet lukt met deze naalden. De pakketjes staan aangeschreven als doe-het-zelf pakket, maar bevatten helaas niet de juiste producten, waardoor 9 van de 10 keer het doe-het-zelven niet lukt en de naald weer in een la belandt.

In de loop van de jaren heb ik goede leveranciers gevonden en heb ik materialen verzameld waar ik zelf graag mee werk en waarmee het je zeker gaat lukken. We hebben al vele honderden doe-het-zelf punch needle pakketten verkocht waarmee iedereen zelf kan leren punchen. Ook deelnemers tijdens de workshop die geprobeerd hebben te punchen met een goedkope plastic naald kunnen met de materialen die wij verkopen uit de voeten en krijgen zelfs plezier in de techniek. Je kunt beter één keer investeren in een goede punch naald voor uren plezier, dan een goedkope naald aan te schaffen en er geen plezier aan te beleven.

Om te starten met punch needle heb je de volgende materialen nodig:

 • Een Lavor punchnaald. Deze naald is handgemaakt in Portugal en hiermee gaat het punchen sowieso lukken.
 • Een kunststof borduurring met een antislip ring. Deze zorgt er voor dat je stof strak blijft zitten.
 • Stof. Gebruik een stof met een grove weving zoals een canvas of linnen. Wij verkopen deze punch needle stof.
 • Garen. Ik gebruik altijd een haakkatoen van Scheepjes of Yarn and Colours van 2,5 mm. Deze zijn geschikt voor de middelste naald van je punchneedle set.
 • (Borduur)schaar
 • Eventueel een houten borduurrring om je werk mooi in op te hangen of neer te zetten.

Wil je deze materialen niet los aan schaffen? Wij hebben meerdere doe het zelf pakketten beschikbaar in onze webshop. Deze pakketten bevatten alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, inclusief een duidelijke beschrijving in boekvorm. De punch needle set die bij in het pakket zit bevat drie verschillende diktes naalden. De dunste naald kun je gebruiken voor bijvoorbeeld borduurgaren, de middelste naald is geschikt voor de Scheepjes Catona wol die bij in het pakket zit en de dikste punch naald is geschikt voor dikkere garens, zoals acrylwol.

In onderstaande video laat ik je stap voor stap zien hoe je begint met punchen. In de beschrijving van de video op YouTube worden deze stappen nog herhaald. We hebben de video op normale snelheid opgenomen, maar mocht dit alsnog te snel voor je gaan, dan kun je de afspeelsnelheid van de video zelf nog verlagen.

Starten met punch needle, de stappen:

 • Stap 1: draai de gewenste naald in de naaldhouder. Voor de wol in het pakket gebruik je de middelste naald. Voor dikker garen gebruik je de grootste naald uit de punch needle set of koop je een grotere punch naald.
 • Stap 2: Steek de draaddoorhaler aan de bovenkant door de naald tot deze er aan de achterkant uitkomt. Maak de doorhaler open en steek je draad erdoor. Trek de doorhaler nu door de naald. De draad is nu door de naald getrokken.
 • Stap 3: steek de draaddoorhaler door het kleine gaatje van je naald (vanaf de bovenkant) en haal weer je draad door de doorhaler, Als het goed is komt je draad aan de bovenkant uit de naald. Je naald is nu geregen en klaar voor gebruik.
 • Stap 4: Schroef de borduurring open door middel van het schroefje aan de bovenkant van de ring. Haal de binnenste ring eruit en leg deze onder de stof. Klem vervolgens de buitenste ring over de binnenste ring zodat je stof tussen de ringen zit. Tenslotte schroef je de ring weer dicht zodat de stof goed op spanning komt te staan. Waar nodig kun je de stof nog iets strakker trekken door de buitenzijden aan te trekken. Punchen gaat veel makkelijker wanneer de stof strak gespannen is.
 • Stap 5: Yes, we gaan starten met punch needle borduren. Pak je naald als een pen vast in je ene hand en de borduurring in je andere hand. Zorg dat er geen spanning op je draad zit en dat je werkdraad over je hand ligt. Bij spanning trek je je lussen er weer uit. Steek je naald voorzichtig een beetje schuin in de stof en trek eventueel aan de achterzijde je begindraad door de stof zodat het beginnetje aan de achterkant zit.
 • Stap 6: Duw de naald telkens helemaal door tot je houder de stof raakt en trek de naald daarna weer omhoog. Verplaats de naald een klein stukje opzij om de volgende steek te maken. Haal de naald niet te ver omhoog, maar maak een schrapende beweging over de stof. De zie afbeelding hieronder laat duidelijk zien hoe je de steken (en lusjes) maakt.
De punch needle techniek uitgelegd
Zo ziet een punch needle steek eruit
 • Stap 7: Als je aan het einde bent draai je je naald om de andere kant op te gaan. Voor het mooiste resultaat punch je baksteensgewijs.
 • Stap 8: Heb geduld, blijf oefenen en geniet van je nieuwe hobby!

Heb je nog wat hulp nodig om te starten met punch needle of wil je gezellig in gezelschap leren je moet punchen? Kom dan naar één van onze punch needle workshops.

Als je vragen hebt over punchen of over een andere hobby uit onze webshop kun je ons altijd mailen op info@houtje-touwtje.com of DM’en op Instagram via @houtje.touwtje.

We hopen dat je nu klaar bent om te starten met punchen en dat je veel plezier beleeft aan je (nieuwe) hobby.

Creatieve groet,
Loes

Kom op de wachtlijst Als je hier je emailadres achterlaat zullen wij je informeren zodra het product weer op voorraad is.
Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, voor de koppeling met social media en voor het creëren van gepersonaliseerde advertenties. Door op Accept te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in ons privacy statement.